A művészeti, közművelődési és közalkalmazotti tereleten dolgozók tiltakoznak egy kormányrendelet miatt

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az Alkotmánybírósághoz és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult egy kormányrendelet érvénytelenítése ügyében. A szakszervezet szerint törvénysértés történt azzal, hogy a kormány nem folytatott előzetes érdekegyeztető tárgyalásokat, másrészt a rendelet szerintük politikai-világnézeti alapon tesz különbséget megszerzett végzettségek (oklevelek) között.

103 bányász sztrájkol a föld mélyében Pécs külvárosában

103 bányász sztrájkolt 390 méter mélyen egy vasasi bányában. Munkahelyük megszüntetése elleni tiltakozásul nem akarták elhagyni a fejtést. A bányászok egészségügyi okokból naponta egyszer feljöttek, és munkásgyűlést tartottak. Munkahelymegtartó és -teremtő támogatásokat követeltek. A kft. végül nem kapta meg a központi támogatást a bánya újraindításához, és március 21-én 330 dolgozót elbocsátottak.

Munkanélkülivé váló dolgozók zavarják meg a testületi ülést Ózdon

Az Ózdi Foglalkoztatási Kft. (ÓFT) 200 dolgozója vonult be Ózd képviselőtestületének ülésére munkahelyük elvesztése miatt. A cég az Ózdi Kohászati Üzemekből elbocsátott 2200 ember alkalmazására volt hivatott két éven át, amely azonban lejárt, és nyár végéig 1200-an válhatnak munkanélkülivé. A dolgozók garanciát akartak arra, hogy munkához jutnak, és addig az ÓFT alkalmazásában maradhatnak.

Kamionokkal vonulnak fel Budapest utcáin

Kamionos felvonulást tartottak a fuvarozók Budapesten. 40-50 kamion sorakozott fel a Dózsa György úton, melyek közül tíz az Országházzal szemközti Alkotmány utcáig vonult. A demonstrálók petíciót adtak át, amelyben a nemzetközi teherfuvarozást nehezítő jogszabályok megváltoztatását követelték. Az akciót a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete szervezte.

Egri dolgozók tüntetnek bérük kifizetéséért

Az egri Berva Rt. 300 dolgozója a Munkaügyi Minisztérium elé vonult. A demonstrációt a helyi Vasas Szakszervezet azért szervezte, hogy a cég a bérek kifizetésére megkapja a minisztérium által beígért 69 millió forintos támogatást. A Berva Rt.-ben 1993 óta öncsődeljárás zajlik, a minisztérium állítása szerint a céget tulajdonló pénzintézetek garanciavállalását várta a támogatásért cserébe.

Béremelésért küzdenek a belügyi dolgozók

A Belügyi Dolgozók Szakszervezete aláírásokat gyűjtött azért, hogy bérüket emelje meg a minisztérium. A rendőrség közalkalmazottai utoljára 1992-ben részesültek átlagosan 1300-1400 forint fizetésemelésben, és reálbérük csökkenése az esztendő végére elérné az 50 százalékot. Demonstrációt is beígértek, de végül miniszteri ígéret miatt elhalasztották az akciót.

Rendészek nyílt levelet írnak a sajtónak munkahelyük elvesztése miatt

A Pharmafontana Gyógyszerellátó Vállalat 18 rendész dolgozója küldött aláírásukkal ellátott levelet a sajtónak. Azt panaszolták, hogy a cég privatizációja a munkanélküliséget hozta el. 24 többéves szakmai gyakorlattal rendelkező rendészt bocsátottak el, és helyettük egy vagyonvédelmi kft.-vel tervezték megoldani a cég védelmét. A tiltakozók szerettek volna kft.-t alakítani, de erre lehetőséget nem kaptak.

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a szabolcsi húsipari dolgozók

Két és fél órás sztrájkot tartott a Szabolcs Húsipari Vállalat több mint 100 dolgozója. Azért álltak le, mert szerintük a jogosnál jóval kevesebb bért kaptak. Mint kiderült, a munkaadó másképp számolta a béreket, és teljesítménycsökkenés miatt elrendelte a jelenléti ívek ellenőrzését. Az üzem ekkor már felszámolás alatt állt.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Videoton dolgozói

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Székesfehérváron a Videoton Televízió Kft. Dolgozói. A résztvevő 520 alkalmazott béremelést, valamint a törvényben előírtnál magasabb összegű végkielégítést követelt. A sztrájk ideje alatt újságíró nem léphetett be a gyár területére.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak Zalaegerszegen

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az olasz és magyar tulajdonban lévő Cantoni Kőbányai Textil Kft. zalaegerszegi gyárának dolgozói, amelyhez szerdán a budapesti üzem is csatlakozott. A privatizáció után a cég az 1000-ből 700 embert bocsátott el. A dolgozók kollektív szerződést és bérfejlesztést követeltek. Megegyezés híján december 2-án a budapesti üzemben tovább folytatódott a sztrájk.