Az OMIKK szakszervezete nyílt levélben tiltakozik

Az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) szakszervezetének titkára levelet írt a Gazdasági Minisztériumnak, amiért a könyvtár munkatársai nem kaptak volna a kulturális szféra más területein dolgozókkal azonos bérfejlesztést. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tárgyalásokat kezdeményezett Hámori József kulturális miniszterrel az ügyben.

Távolmaradásukkal demonstrálnak a köztisztviselők és a közalkalmazottak

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete távol maradt a Köztisztviselői Érdekegyeztető Fórum (KÉF) üléséről, így fejezve ki nemtetszését, hogy a kormány a végkielégítés mértékének csökkentésére tett javaslatot. A szakszervezet titkára kijelentette, csak akkor vesznek részt a KÉF ülésén, ha az érdekegyeztetés törvényes feltételeit garantálják, és ha látnak esélyt elfogadható megállapodásra.

A bérek befagyasztása ellen tiltakoznak a tudományos dolgozók

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) tiltakozott a közalkalmazotti bértábla befagyasztása ellen és kijelentette, átlagosan legalább 13 százalékos béremelést tartanának kielégítőnek. A szakszervezet a kormány vándorló fókuszú támogatói rendszerét is ellenezte, amely során évente csak egy-egy terület kapna bérrendezést. Szerintük ez a bérpolitika nem a hosszú távú tudományos fejlődést támogatja, hanem a területek közti […]

Tiltakozik az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége a kormány bérpolitikája ellen

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége ötpontos nyilatkozatot tett közzé, amelyben tiltakoztak a munka törvénykönyvének módosításai, a nyugdíjemelés késleltetése, az érdekegyeztetési rendszer tervezett megsemmisítése és a köztisztviselői illetményalap befagyasztása ellen. A szövetség szakszervezeti összefogást sürgetett, hogy minél egységesebben tudjanak fellépni a munkavállalók az őket érintő kérdésekben.

Tiltakozó nagygyűlést tart a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tiltakozó nagygyűlést szervezett a kormány bérpolitikai intézkedései miatt. Tiltakoztak az érdekérvényesítés ellehetetlenítése, az alacsonyabb nyugdíjemelés, valamit a közszférát érintő intézkedések miatt. A többezer résztvevő követelte a köztisztviselői illetményalap befagyasztásának visszavonását, valamint a reálbérek legalább ötszázalékos emelését. A jelenlegi emelések szerintük méltánytalan kereseti viszonyok közé szorítanák a munkavállalókat.

A rendvédelmisek a Parlament előtt demonstrálnak

A Parlament előtt tartott figyelmeztető demonstrációt három rendvédelmi szakszervezet több mint 300 tagja. A rendőröket, a börtönőröket és a polgári védelmi dolgozókat képviselő szervezetek a közszféra dolgozóit hátrányosan érintő bérpolitika, és az illetményalap befagyasztásának terve ellen tiltakoztak. A közszféra többi szakszervezete egyelőre nem csatlakozott a tüntetéshez, de sztrájkot helyeztek kilátásba.

Sztrájkolnak az Ikarus gyár dolgozói

Az Ikarus gyár dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Székesfehérváron, mert a csődközeli állapotban lévő cég csak bérük 50 százalékát hajlandó kifizetni és nem tárgyalt velük a tartozások rendezéséről. A dolgozók a privatizációs szerződés munkavállalókra vonatkozó részeinek felülvizsgálatát követelték, ám Chikán Attila gazdasági miniszter szerint az Ikarusnak a neki hitelező bankokkal és üzleti partnerekkel kell rendeznie […]

Szippantósok vonulnak a Városháza elé Budapesten

Negyven tartálykocsival vonultak a szippantósok a Városháza elé, és petíciót adtak át a főváros vezetőinek. A demonstrációt egy szeptemberi tender eredetileg győztes vállalkozói kezdeményezték. A tender ellen szeptemberben a pályázati eljárást és az eredményeket kritizáló vesztes szippantósok tiltakoztak, amelynek hatására a főpolgármester egy részüknek a napokban engedélyezte a szippantást. A tenderen eredetileg győztes szippantósok piaci […]

Sztrájkolnak a balatonakarattyai benzinkút dolgozói

Sztrájkoltak a dolgozók Balatonakarattya egyik benzinkútján, mivel a munkáltató öt hónapja nem fizette ki a bérüket, a műszakpótlékaikat és egyéb díjazásukat. Munkaadójuk nem ismerte el a követeléseiket, helyette azzal vádolta a dolgozókat, hogy lopnak a benzinkútról. Az érintettek a munkaügyi bírósághoz fordultak az ügyben.

Alkotmánybírósághoz fordul a munkanélküliek érdekképviselete

A Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületének Országos Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordult amiatt, hogy a szakszervezetek jelenleg csak a munkavállalók érdekeit képviselik és a munkanélküliek érdekeinek érvényesítését nem vállalják magukra. Kérték az Alkotmánybíróságot, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy civil szervezetek is kaphassanak érdekképviseleti jogokat és részt vehessenek az érdekképviseleti tanács munkájában.