Egészségügyi dolgozók nyílt levelet írnak az Országgyűlésnek

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kazincbarcikai kórházhoz tartozó alapszervezete aláírásgyűjtést kezdeményezett, amely országosra bővült. A dolgozók azt követelték, hogy az egészségügyi intézmények működőképességének megőrzése érdekében a közalkalmazotti törvény pénzügyi fedezetét az állami és TB-költségvetés biztosítsa, és az intézménytől ne legyenek elvonások. Jelezték, hogy a közeljövőben sok egészségügyi intézmény működésképtelenné válhat.

Kórházi dolgozók tiltakoznak egy kórház privatizációja ellen

Aláírásgyűjtési akciót indítottak a Szent Rókus Kórház dolgozói, mert a Pest Megyei Önkormányzat intézményük eladását fontolgatja. A kórház rekonstrukciója és bővítése tavaly fejeződött be. A munkálatok 15 évig tartottak, és közel 2 milliárd forintba kerültek. A felújítás eredményeként a 611 ágyas kórház az ország egyik legmodernebb, legjobban felszerelt egészségügyi intézményévé vált.

Kórházi asszisztensek petícióban követelik az igazságosabb bérezést

3500-an kérték egy petícióban, hogy változtassák meg közalkalmazotti besorolásukat, mert az nem tükrözi valós helyüket az egészségügy hierarchiájában és nem biztosít számukra megfelelő anyagi elismerést. Az aláírásgyűjtő kampányt a nyíregyházi megyei kórház röntgenasszisztenseinek képviseletében a szakdolgozók képviselete, illetve a helyi véradóállomás szakdolgozói indították el márciusban.

Az EDDSZ és a PSZ közösen lép fel az egészségügy és a közoktatás védelmében

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös politikai hirdetésben tiltakozott a magyar egészségügy és oktatásügy válságának felszámolása ellen. Szerintük ehhez hiányoznak a kormányszintű válságkezelő lépések, és az 1993-as költségvetési szigorítások tovább rontanak a helyzeten. Követelték a bér- és dologi kiadások értékállóságát.

A vasgyári kórház tiltakozik az intézményösszevonás ellen

A Diósgyőri Kórház kollektívája nyílt levélben tiltakozott az őket és a Semmelweis Kórházat érintő összevonási koncepció ellen. Szerintük ez nem lenne gazdaságos, ráadásul a “vasgyári kórház” valamennyi szakrendelését igénylik a környéken lakók. Úgy gondolták, a kórház és az egészségügy korszerűsítését az intézményen belül kell végrehajtani, amire kidolgozott saját tervezettel rendelkeztek.

Újabb országos tiltakozási hullám az egészségügyben

Rendkívüli ülést tartott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), amit az alapszervezetekből indult és országossá terebélyesedett tiltakozási hullám indokolt. Az EDDSZ-hez több ezer aláírás érkezett. A felháborodást az évek óta mesterségesen alacsonyan tartott bérek, sok helyen tűrhetetlen munkakörülmények és ezek javulásának kilátástalansága váltotta ki.

Országos nagytüntetés a korszerű egészségügyért

Országosan mozgósított az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, hogy 30-50 ezer egészségügyi dolgozó álljon ki a béremelésért és az egészségügyi intézmények korszerű működéséért. Győr-Moson-Sopronból közel 1000, Tolnából 500, Fejérből 1200-1300, Hajdú-Biharból 1500 dolgozó érkezett a Népjóléti Minisztérium elé, és többek között Csongrád és Somogy megyéből is százával jöttek támogatók.

Tiltakozás az egészségügyre szánt állami költségvetés csökkentése ellen

A Magyar Orvosi Kamara nyilatkozatban tiltakozott a pénzügyminiszter kijelentése ellen, mely szerint a költségvetési kiadásokat az egészségügy kárára tervezik csökkenteni. A kamara utalt a lakosság egészségügyi állapotának romlására, annak a meggyőződésének adva hangot, hogy ha a tárcától újabb összegeket vonnának el, további komoly gondokkal kell számolni.

Egészségügyi dolgozók állnak ki a gyűlöletkeltés ellen

A Madarász utcai Gyermekkórház Tégy a Gyűlölet Ellen! című felhívást tett közzé a faji vagy más alapú megkülönböztetés ellen. Ezt több ezer ember aláírta többek között több tucat egészségügyi, oktatási és közösségi intézmény nevében. A szervezésben pedagógusok, lakóközösségek, intézmények, önkormányzatok segítettek. A kezdeményezésből később kampány lett, mely összefonódott Hegedűs Zsuzsa szociológus személyével.

Miskolci orvosok megtagadják a betegbiztosítási kártyák átvételét

Miskolci háziorvosok megtagadták a háziorvos-választást lehetővé tevő betegbiztosítási kártyák átvételét, mert nincsenek meg a megfelelő feltételek a háziorvosi ellátáshoz. Aránytalanságokat látnak a miskolci 84 orvosi körzet között a rendelők felszereltségében is. A kártyák átvételének időleges megtagadása szerintük a betegek érdekeit szolgálja. A tiltakozás alatt a gyógyítás folyamatos.