Mozgássérült emberek tiltakoznak a közlekedési támogatás csökkentése ellen

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete aláírásgyűjtést kezdeményezett, mert a kormány az elmúlt hetekben hozott rendeletében drasztikusan és diszkriminatív módon csökkentette közlekedési támogatásukat. Az akcióhoz a megyei egyesületek többsége is csatlakozott. Országos tüntetést is beígértek, aminek hatására febr. 11-én a minisztérium beleegyezett az eredeti helyzet visszaállításába.

Egy gyermekbénulásos férfi éhségsztrájkol a jobb megélhetésért

Éhségsztrájkot helyezett kilátásba egy járványos gyermekbénulásban megbetegedett budapesti férfi. A Népszabadsághoz küldött nyílt levele sorstársaiért is íródott. Azt akarta, hogy Antall József miniszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök és Surján László népjóléti miniszter ígéretet tegyenek egy normális összegű segély biztosítására. A férfi családjával egy káposztásmegyeri lakótelepen élt.

Megalakulnak az országos fogyatékosügyi szervezetek

Tíz mozgássérülteket tömörítő egyesület a Fogyatékosok Nemzetközi Évéből fakadó figyelmet kihasználva elhatározta, hogy a pártállamtól független országos szövetséget hoz létre. Így alakult meg 1981-ben a MEOSZ. A mozgalom meghatározó szervezetei, a SINOSZ 1907-ben, az MVGYOSZ 1918-ban, a mozgássérültek első egyesülete 1977-ben, az ÉFOÉSZ 1981-ben és az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete (később AOSZ) 1989-ben alakultak.

Több támogatásért tüntetnek a mozgássérült emberek Csepelen

Mozgássérült emberek tüntettek a XXI., Szent Imre téren a polgármesteri hivatal előtt. A demonstrációval az ellen tiltakoztak, hogy az önkormányzat a mozgáskorlátozottak többségének a közlekedési támogatás előző évben megítélt összegének csak a felét utalja.

Mozgássérült fiatalok tüntetnek a minisztérium előtt

Húsz mozgássérült fiatal vonult a Népjóléti Minisztérium elé, hogy tiltakozzanak a Mozgássérültek Állami Intézete igazgatójának diktatórikus vezetési módszerei ellen. Panaszukat fél éve jelezték először, de a minisztériumi vizsgálat eredményeit még mindig nem ismerhették meg. A tüntetést a beígértnél egy nappal előbbre hozták, mert tartottak attól, hogy az igazgató megakadályozza azt.

Aláírásokat gyűjt a lakbéremelés ellen a Lakosság Érdekvédelmi Tömörülése (LÉT)

Aláírásgyűjtésbe kezdett a lakbéremelés ellen egy érdekvédelmi szervezetekből alakult országos nagykoalíció, a LÉT. Részt vett benne a Lakásbérlők Egyesülete (LABE), az Ingatlankezelési és Városgazdálkodási Dolgozók Független Szakszervezete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Nyugdíjas Klubok és Idősek “Életet az éveknek” Országos Szövetsége, illetve a Szakszervezetek Budapesti Tanácsa.

Akadálymentes várost követelnek a mozgáskorlátozott emberek

Mintegy 50 kerekesszékes vagy bottal járó mozgássérült ember vonult a Liszt Ferenc térről a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium elé a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szervezésében. A minisztérium elé érve petíciót adtak át, és követelték, hogy a járdák, közutak, középületek kivitelezésénél számoljanak a mozgáskorlátozottak sajátos igényeivel is.

Rokkantnyugdíjas katona éhségsztrájkkal követeli hat évnyi illetményét

Egy rokkantnyugdíjas honvéd őrmester azért demonstrált, hogy megkapja hat évnyi illetményét. Szerinte jogellenesen szerelték le, ezért járna neki a juttatás. Májusban tíznapos éhségsztrájkot tartott, majd novemberben egy békéscsabai honvédelmi hivatal előtt azt mondta, felgyújtja magát. Végül bejutott a parancsnokságra, és orvosi felülvizsgálatát kérte.