Petíciót indítanak a fogyatékos emberek az esélyegyenlőségi törvény elfogadása érdekében

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy a parlament – hosszas halogatás után – végre megalkossa az esélyegyenlőségi törvényt, amely a fogyatékos emberek egyenlő jogait garantálná. A törvény a rehabilitáció és a jövedelemkompenzáció ügyében is döntő jelentőségű volt. A MEOSZ aktivisták – köztük kerekesszékkel közlekedő emberek – 130 ezer aláírást gyűjtöttek […]

Mozgáskorlátozottak tiltakoznak a kormány közlekedési kedvezményekről szóló rendelete ellen

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) állásfoglalásban tiltakozik a közlekedési kedvezményekről szóló kormányrendelet ellen, mivel a kedvezményekre szánt összeg körülbelül 300 millió forinttal kevesebb, mint az 1995-ös évben. Kifogásolják, hogy az egy évre szóló közlekedési támogatás ötezer forintos minimumértéke megalázóan és irreálisan alacsony. Állításuk szerint a rendelet alkotmánysértő, mivel kizárja a támogatásból a szociális intézményekben […]

Éhségsztrájkkal tiltakozik egy férfi családi pótlékjának felülvizsgálata ellen

Németh Zsolt, miskolci lakos éhségsztrájkot hirdetett, hogy tiltakozzon a Borsod Megyei Egészségbiztosítási Pénztár döntése ellen, amely szerint felülvizsgálnák hiperaktív gyermeke után kapott emelt összegű családi pótlékját. A munkanélküli férfi kifogásolta továbbá, hogy nem kap az önkormányzattól elegendő támogatást a 11 éves gyerek kezeléseinek és speciális oktatásának költségeire. Az éhségsztrájk végül sikerrel zárult, a család megkapta […]

Gyermekparalízisben szenvedő férfi éhségsztrájkol

Csepregi László, a 39 éves gyermekparalízisben szenvedő férfi rossz anyagi körülményei miatt éhségsztrájkolt. Az 1995. évi megszorítások nagy mértékben érintették a szociális juttatásokat is, a férfi havi 9300 forint szociális segélyből élt. Csepregi a sztrájkja napján tartott sajtótájékoztatón öngyilkosságot is kilátásba helyezett, amennyiben a helyzete nem javulna.

Mozgássérült emberek tiltakoznak a közlekedési támogatás csökkentése ellen

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete aláírásgyűjtést kezdeményezett, mert a kormány az elmúlt hetekben hozott rendeletében drasztikusan és diszkriminatív módon csökkentette közlekedési támogatásukat. Az akcióhoz a megyei egyesületek többsége is csatlakozott. Országos tüntetést is beígértek, aminek hatására február 11-én a minisztérium beleegyezett az eredeti helyzet visszaállításába.

Egy gyermekbénulásos férfi éhségsztrájkol a jobb megélhetésért

Éhségsztrájkot helyezett kilátásba egy járványos gyermekbénulásban megbetegedett budapesti férfi. A Népszabadsághoz küldött nyílt levele sorstársaiért is íródott. Azt akarta, hogy Antall József miniszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök és Surján László népjóléti miniszter ígéretet tegyenek egy normális összegű segély biztosítására. A férfi családjával egy káposztásmegyeri lakótelepen élt.

Megalakulnak az országos fogyatékosügyi szervezetek

Tíz mozgássérülteket tömörítő egyesület a Fogyatékosok Nemzetközi Évéből fakadó figyelmet kihasználva elhatározta, hogy a pártállamtól független országos szövetséget hoz létre. Így alakult meg 1981-ben a MEOSZ. A mozgalom meghatározó szervezetei, a SINOSZ 1907-ben, az MVGYOSZ 1918-ban, a mozgássérültek első egyesülete 1977-ben, az ÉFOÉSZ 1981-ben és az AOSZ 1988-ban alakultak.

Több támogatásért tüntetnek a mozgássérült emberek Csepelen

Mozgássérült emberek tüntettek a XXI., Szent Imre téren a polgármesteri hivatal előtt. A demonstrációval az ellen tiltakoztak, hogy az önkormányzat a mozgáskorlátozottak többségének a közlekedési támogatás előző évben megítélt összegének csak a felét utalja.

Mozgássérült fiatalok tüntetnek a minisztérium előtt

Húsz mozgássérült fiatal vonult a Népjóléti Minisztérium elé, hogy tiltakozzanak a Mozgássérültek Állami Intézete igazgatójának diktatórikus vezetési módszerei ellen. Panaszukat fél éve jelezték először, de a minisztériumi vizsgálat eredményeit még mindig nem ismerhették meg. A tüntetést a beígértnél egy nappal előbbre hozták, mert tartottak attól, hogy az igazgató megakadályozza azt.

Aláírásokat gyűjt a lakbéremelés ellen a Lakosság Érdekvédelmi Tömörülése (LÉT)

Aláírásgyűjtésbe kezdett a lakbéremelés ellen egy érdekvédelmi szervezetekből alakult országos nagykoalíció, a LÉT. Részt vett benne a Lakásbérlők Egyesülete (LABE), az Ingatlankezelési és Városgazdálkodási Dolgozók Független Szakszervezete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Nyugdíjas Klubok és Idősek “Életet az éveknek” Országos Szövetsége, illetve a Szakszervezetek Budapesti Tanácsa.