Támogatást követelnek a tatabányai díjhátralékosok

A Komárom-Esztergom Megyei Érdekképviseleti Liga május 25-én petícióval fordult a kormányhoz, hogy segítsen a nehéz helyzetbe került 9000 tatabányai családon, amely az utóbbi években összesen 280 millió forint közmű- és lakbértartozást halmozott fel. Ülősztrájkot is beígértek július 11-ére az Országház elé. Sokakat kilakoltatás fenyegetett. A kormány és az önkormányzat végül az adósok segítségére sietett.

Blokáddal akadályozzák a forgalmat a Bocskai úton a levegőszennyezés miatt

A Levegő Munkacsoport és a felhívásukra csatlakozó környezetvédők rendőrségi engedély nélkül tartották meg demonstrációjukat Budapesten a Bocskai út és a Nagyszőlős utca sarkán. A hihetetlen mértékű autó- és kamionforgalom miatt a legszennyezettebb területek egyike a Bocskai út. A 200 fősre duzzadt tömeg csigalassúsággal araszolgatott oda-vissza a zebrákon, és így vonta blokád alá az utat.

Megalakul a Lakásbérlők Egyesülete

1988. szept. 12-én megalakult a szociális lakásbérlők érdekeinek összehangolt képviseletére vállalkozó Lakásbérlők Egyesülete (LABE), amely gyorsan országos hálózattá nőtte ki magát. Az egyesület vezetői évekig következetesen képviselték, hogy a piacosítás, a bérlakosvagyon felszámolása végzetes lesz a bérlőkre, lakásra szorulókra nézve. 1993-tól végül felvállalták a lakáseladásokkal kapcsolatos jogsérelmek körüli érdekvédelmet, mert tagjaik is érdekeltté váltak lakásaik […]

Önkormányzó lakásbérlő egyesületek alakulnak

Az államszocializmus alatt az Ingatlankezelő Vállalatok (IKV-k) felügyelték a lakásállományt, de gyakran nem fordítottak kellő gondot a lakások állagának megőrzésére vagy a felújítások minőségére. Tiltakozásul 1984-ben a Csengery u. 48-ban egy bérlői közösség saját kezébe vette lakóépülete fenntartását. Később más házakban is történtek hasonló akciók. Az önkormányzó modellt 1988 után a Lakásbérlők Egyesülete népszerűsítette.

Lakásbérlők tiltakoznak a várható lakbér- és vízdíjemelések miatt

Tiltakozott a jövőben várható nyílt vagy bújtatott lakbéremelések miatt és nyílt társadalmi vitára szólított a Lakásbérlők Egyesülete (LABE). A bérlakásban élő állampolgárokat sújtó intézkedés lakbéremelést helyezett kilátásba, illetve az alaposan megdráguló vízdíjakat fizettetné meg a lakásbérlőkkel. A szervezet szerint ez utóbbi is lakbéremelés, és a lakosság teherbíró képessége kimerült.

Aláírásgyűjtés Tatán és Tatabányán a víz- és csatornadíjak mérséklésére

15000 tatabányai és tatai lakos írt alá petíciót a víz- és csatornadíjak mérsékléséért. Az akciót a Lakásbérlők Egyesülete (LABE) tatai szervezete és a LÉT érdekvédelmi tömörülés szervezte. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az Észak-dunántúli Regionális Vízművek a víz köbméterét mindössze 18 Ft-os áron veszi át a szénbányától, ám 81,20 Ft-ért adja el a lakosságnak a csatornadíjjal és […]

Lakásbérlők tiltakoznak az új lakástörvény ellen

Nyilatkozatban tiltakozott az új lakástörvény ellen a Lakásbérlők Egyesülete (LABE), mert habár az bizonyos vonatkozásokban növeli a bérlők jogait, a jogszabály egésze mégis egyetlen biztos kiutat kínál a bérlőknek: a vásárlást. Ez szerintük a jelenlegi lakás-, bér- és életkörülmények közepette hibás lépés. A LABE 1990-ben és 1992-ben is tiltakozott a tervezett lakáskoncepció ellen.

Szükséglakásigénylők állnak ki az üres lakások újrahasznosításáért

A lakásigénylőkből álló Erzsébetvárosi Szükséglakásigénylők Köre (ESZIK) demonstráció keretében átadta a bérlakások újraelosztásáról szóló javaslatait a VII. kerületi polgármesternek. Az ESZIK egy hónap alatt 208 üresen álló lakást írt össze, és a lakások eladása ellen is tiltakozott. 1994-ben ultimátum elé állította a polgármestert: vagy átadja az üres lakások kezelését az ESZIK-nek, vagy elfoglalják őket.

Lakbéremelés ellen tüntetnek Kaposváron

500 kaposvári tüntetett a polgármesteri hivatal előtt azt követelve, hogy az önkormányzat vonja vissza a lakbérek emeléséről hozott rendelkezését. A város közgyűlése röviddel az országos lakbérstop előtt négyszeresére emelte a lakások bérleti díját. Ez az akciót szervező Lakásbérlők Egyesülete (LABE) kaposvári szervezete szerint alkotmányellenes, másrészt nem kapnak cserébe minőségi szolgáltatást a lakók.

Tiltakozás az emelkedő áramdíjak miatt

A 118 lakásból álló, óbudai Búvár utca 1-3. szám alatti lakásszövetkezet levélben fordult az ipari és kereskedelmi miniszterhez. A lakók elpanaszolták: az áramdíjak emelésével járó, több százezer forintos éves többletkiadást már nem lesznek képesek fizetni. Ha kell, demonstrációt szerveznek és polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak az áramdíjak kifizetésének részbeni megtagadására.