Másodszor tartanak felvonulást a Meleg Büszkeség Napja alkalmából

A második budapesti meleg és leszbikus film- és kulturális fesztivál keretében tartották meg a Gay Pride Day – Meleg Büszkeség Napja felvonulást Budapest belvárosában, amelyen az érintettek mellett a melegek jogaival foglalkozó szervezetek hívták fel a figyelmet a melegjogok fontosságára. A négy napos fesztivál keretében több tájékoztató célú rendezvényt, filmvetítést és beszélgetést szerveztek.

Magyarországon először ünneplik a Meleg Büszkeség Napját

LMBT+ aktivisták megtartották az első magyar Meleg Büszkeség Napja felvonulást. A Váci utcán és a Vörösmarty téren zajló felvonulás mellett melegjogokkal foglalkozó filmeket vetítettek, és két nagy vitát kavaró könyvbemutatóra is sor került. Beszédeikben a szervezők kiemelték: a felvonulás célja, hogy a meleg emberek nyíltan felvállalhassák szexuális irányultságukat.

Az Óvegylet Alapítvány felvonulást tart Budapesten

Fáklyás felvonulást szervezett az Óvegylet Alapítvány az AIDS világnapja alkalmából Budapesten. A Parlament előtt beszédek hangzottak el a megelőzés fontosságáról, Pusztai Erzsébet államtitkárnak pedig petíciót adtak át. A felvonulás előtt a Magyar Vöröskereszt székházában Freddie Mercury-díjjal tüntettek ki az AIDS megelőzéséért dolgozó önkénteseket. Az akció egy adománygyűjtő gálaműsorral zárult, a befolyt összeget az alapítvány a […]

Megalakul a Homérosz Egyesület

A Magyar Homoszexuálisok “Homérosz Lambda” Országos Egyesületét néhány lelkes fiatal leszbikus nő és meleg férfi alapította 1987. október 27-én. A szervezetet 1988 májusában jegyezték be. Elsődleges célja a HIV-fertőzés megelőzése volt, de szervezett közösségi és kulturális programokat, bulikat, foglalkozott érdekképviselettel, valamint működtette az első budapesti hivatalos LMBT+ szórakozóhelyet, a zártkörű klubként működő Lokált is.

Megjelenik a Mások magazin, az LMBT+ közösség információs magazinja

1991-ben alakult meg a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, amely elsősorban egy havonta megjelenő lap szerkesztésére és kiadására szerveződött. A Mások magazin – három szamizdat szám után – 1991 áprilisában jelent meg először hivatalosan, mely fontos információforrás volt az LMBT+ közösség számára. A lap kezdeményezésére rendezték meg a Pride előzményének tekinthető Pink Pikniket 1992-ben.

Megrendezik a Pink Pikniket, az LMBT+ közösség első nyilvános eseményét

A Pink Piknikek a magyarországi LMBT közösség első nyilvánosan megszervezett eseményei, a Budapest Pride felvonulások előfutárának tekinthetők. Az első Pink Piknikre 1992. szeptember 13-án, a Hármashatár-hegyen került sor, mintegy 300 fő részvételével. A későbbiekben, a 2000-es évek elejéig több helyszínen is megrendezték, egy idő után már az LMBT fesztiválok részeként.

Megtartják az Első Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivált

Az Első Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztiválnak 1993 végén a Toldi mozi adott otthont. A fesztiválon a melegszervezetek közös nyilatkozatot fogadtak el, és elhatározták egy ernyőszervezet felállítását is. A rendszerváltás utáni években ezzel párhuzamosan egymás után alakultak a kisebb LMBT+ csoportok, amelyek baráti társaságokként működtek, nem jegyeztették be magukat hivatalosan.

Megalakul a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért

1994. április 10-én alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért. Bejegyzését több jogi fórumon is elutasították. Ebből lett a híres Szivárvány-ügy, amely elsőként hívta fel a szélesebb magyar közvélemény figyelmét a hazai LMBT+ közösség problémáira. Jelentős közéleti személyiségek álltak ki az LMBT+ emberek mellett. Az ügy hatására alakult meg 1995 februárjában a Háttér Társaság.

Demonstráció az AIDS ellen

Az AIDS világnapja (december 1.) alkalmából figyelemfelhívó demonstrációt tartottak magyar társadalmi szervezetek és az LMBT+ közösség. Szerintük Magyarországon az a kialakult kép, hogy az AIDS csak egy kisebbség ügye, és mivel az ország enyhén fertőzött, az emberek nagy része arra a következtetésre jut, hogy az AIDS-cel nem is kell foglalkozni.

Megszakítás