Anarchisták és feministák a békéért demonstrálnak a délszláv háború idején

Az erőszak és a fasizmus ellen szervezett tüntetést a Budapesti Anarchista Csoport és a Feminista Hálózat a jugoszláv nagykövetség épülete elé, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a délszláv háború áldozataival. A demonstráción hozzávetőleg ötvenen vettek részt, gyertyával a kezükben követelték a békét és a „gyilkosok és kínzók” bíróság elé állítását.

Szolidaritási demonstráció a délszláv háború áldozataival

Ötven fekete ruhás nő vonult végig a Váci utcán. A Feminista Hálózat által szervezett néma demonstráció résztvevői így fejezték ki együttérzésüket a boszniai háborúban megerőszakolt nőkkel. Elhatározták azt is, hogy más európai nagyvárosokban élő nőkhöz hasonlóan, ezentúl minden szerdán délután 5 és 6 óra között tiltakoznak a háborús erőszak ellen.

A Magyar Nők Szövetsége állást foglal a két éve zajló abortusz-vitában

A Magyar Nők Szövetsége az abortuszról dúló kétéves vitában kérdőívek, beszélgetések és 150 fős szakértői gárda válaszai alapján összegezte a nőtársadalom és tagsága véleményét. A megkérdezettek az anya és a magzat jogainak szembeállítása helyett mellérendeltségi viszony kialakítását szeretnék elérni. A gyermekvállalás és -nevelés társadalmi, gazdasági és szociális támogatásának növelését követelik.

Szakszervezetek és nőszervezetek állnak ki a gyűlöletkeltés ellen

A Vasas Szakszervezet, az építőipari és a mezőgazdasági dolgozók szakszervezetei, a Magyar Nők Szövetsége, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, valamint több baloldali tudományos társaság támogatásával megrendezett Haladó Erők Fóruma állásfoglalásban tiltakozott a fajgyűlölet és a fasizmus megnyilvánulásai ellen Magyarországon. A fórumon a katolikus egyház képviselője is felszólalt.

Nők és anarchisták tüntetnek az Öböl-háború ellen

A Feminista Hálózat és a Budapesti Anarchista Csoport tucatnyi képviselője tüntetett tegnap az iraki, majd az amerikai nagykövetség előtt az Öböl-háború ellen. Vér árán nem kell olaj — kiabálták a tiltakozók, elítélve mindkét háborúzó felet. Ezután békésen elvonultak a nagylétszámú újságíró csoporttal és a tüntetést biztosító rendőri erőkkel együtt.

Nőszervezetek aláírást gyűjtenek az abortusz korlátozása ellen

Állampolgári kezdeményezés nyomán aláírásgyűjtési akció indult az abortusz és a születésszabályozás lehetőségeinek korlátozása ellen. A kezdeményezést támogatja a Feminista Hálózat, valamint a Zöld Nők Csoportja. Az aláírásokat folyamatosan gyűjtik.