A Pedagógusok Szakszervezetének aláírásgyűjtési akciója

A Pedagógusok Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy módosítsák az 1992-es közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, illetve hatályát terjesszék ki valamennyi közoktatási, nevelési intézményre és egyházak, alapítványok, üzemek által fenntartott iskolákra, óvodákra is. Azt kívánják elérni, hogy a közalkalmazotti jogviszony elismerése, beszámítása a jogegyenlőség elve alapján történjen.

Nagykátai tiltakozás egy bölcsőde bezárása ellen

Nagykáta lakosai aláírásgyűjtési akcióval tiltakoztak egy bölcsőde tervezett bezárása ellen. 400 aláírás gyűlt össze, a listát a szervezők eljuttatták a polgármesteri hivatalhoz. Az akció hatására az önkormányzat bizottságot állított fel, amely megvizsgálta, milyen megoldások kínálkoznak a bölcsőde további működtetésére, illetve olyan lehetőségek kimunkálására, amelyekkel a lakosság is egyetért.

Tüntetés Csepelen egy iskola megmentéséért

Tanárok, diákok és szülők tüntettek, mert kollektíven felmondtak a Csepeli “Szigetközépiskola” tanári karának, és megszűnhet az intézmény is. A Csepel Művek Oktatási Vállalat és az egykori fővárosi tanács által létrehozott oktatási intézmény közigazgatási szakközépiskola, valamint gyors- és gépíróiskolaként működött. Az érintettek különböző megoldásokkal álltak elő az iskola megtartásáért.

Nagykoalíciós sztrájkbizottság alakul a különböző ágazatok között

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) sztrájkbizottságot alakított. A majdnem fél évszázada példa nélkül álló esemény arra volt válasz, hogy 1994. jan. 1-én mégsem vezetnék be a jelentős fizetésemelést is eredményező közalkalmazotti bértarifarendszert. Az egészségügyben is hasonló akciót készítettek elő.

Népszavazásért gyűjtenek aláírást egy iskola megmentése érdekében

Helyi népszavazás kiírására kezdett aláírásgyűjtési akciót az aszódi szülők és pedagógusok egy csoportja, mert nem tudtak dűlőre jutni a polgármesterrel két iskola összevonásának ügyében. A településen két általános iskola működött. A polgármester éppen azt a 2. számú iskolát szándékozott megszüntetni, amelyik a korábbi években a helyi lakosok társadalmi munkájával épült fel.

Szakszervezeti tiltakozás a felsőoktatási törvénytervezet ellen

16 ezer dolgozó nevében foglaltak állást a szakszervezetek a felsőoktatási törvényjavaslat ellen. Az egyetemi tanárokon és docenseken kívül minden kutató, előadó, adjunktus és tanársegéd csak ideiglenes megbízást kapna. Tartottak attól is, hogy a minisztérium engedélyezheti karok és szakok indítását. A béreket is keveselték, és hiányolták a hallgatói létszám növeléséhez szükséges anyagi alapot.

Az EDDSZ és a PSZ közösen lép fel az egészségügy és a közoktatás védelmében

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös politikai hirdetésben tiltakozott a magyar egészségügy és oktatásügy válságának felszámolása ellen. Szerintük ehhez hiányoznak a kormányszintű válságkezelő lépések, és az 1993-as költségvetési szigorítások tovább rontanak a helyzeten. Követelték a bér- és dologi kiadások értékállóságát.

Népi kezdeményezés indul azért, hogy az oktatási törvény ne változzon minden kormányváltással

Az újpalotai Kontyfa utcai általános iskola nevelőtestülete népi kezdeményezésbe fogott azért, hogy az oktatási törvény kétharmados legyen. A szükséges 50 ezer aláírásból eddig 23 ezer gyűlt össze. A legtöbb aláíró pedagógus, de az akciót támogatta egy gyár kollektívája is, illetve egy apró faluból 120 ember. Az akciót a két pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) […]

Pedagógusok tiltakoznak Pesterzsébeten

Pedagógus szakszervezetek tiltakozó nagygyűlést tartottak a XX. kerületben, mert az önkormányzat egy általános iskolát és két bölcsődét akart bezáratni. Ez 90 pedagógust és 360 gyereket érintett. A szakszervezetek és az önkormányzat között folyamatosak voltak a tárgyalások.

Éhbér ellen tiltakoznak az egyetemi oktatók Szegeden

A felsőoktatási dolgozók bérének emeléséért rendezett demonstrációt a szegedi Dugonics téren a József Attila Tudományegyetem Nettó csoportja. A fiatal oktatók és a velük szolidáris diákok Szeged központjának forgalmas terén papundekliből építettek barikádot, amely mellett több száz, talán több ezer szegedi polgár tüntetett néhány percnyi néma álldogálással az egyetemi oktatók bérkövetelései mellett.