Roma emberek felvonulása Egerben a fajgyűlölet ellen

500, főként roma ember vonult fel Egerben a rasszizmus, a fajgyűlölet és az erőszak ellen a Roma Parlament és a Phralipe szervezésében. Egerben megsokasodtak a faji előítéletekből táplálkozó erőszakos cselekedetek: a szervezők több mint húsz ilyen esetet soroltak föl 1989-től kezdve. Szerintük erőt és biztonságot sugároz az itt élő cigányok számára a közös tiltakozás, szolidaritás.

Roma emberek tiltakoznak Turán egy kettős romagyilkosság miatt

Turán egy mezőőr agyonlőtt egy roma férfit és nőt, akiket gyümölcslopáson ért. A helyi roma emberek értesítették a médiát, és felháborodásukban tömegesen a polgármesteri hivatal elé vonultak. Mivel a hatóságok nem tanúsítottak elég figyelmet, a mezőőr házához mentek. Az eset erőszakos összeütközésbe torkollott.

A Roma Parlament nyilatkozatban tiltakozik a kétegyházi és a turai romaellenes támadások miatt

Kétegyházán szept. 8-án felgyújtották egy roma család házát. A család két tagja ellen a helyi emberek többször feljelentést tettek, ezekre a rendőrség nem reagált. A Roma Parlament szerint ez romaellenes támadás volt, de viselkedése miatt a rendőrség is felelős. Ha nincs Kétegyháza, lehet, hogy a négy nappal később történt romák ellen elkövetett turai gyilkosságra sem […]

Roma szervezetek petíciója a kisebbségi jogokért és a jobb megélhetésért

A Roma Parlament 21 szervezet képviseletében petícióban követeli a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét, illetve azt, hogy a kisebbségi törvény tervezetét szeptember végéig terjesszék az Országgyűlés elé. Szorgalmazzák továbbá a cigányok képzését, átképzését, munkahelyeinek megteremtését.

Miskolci roma emberek megakadályozzák kitelepítésüket

A miskolci Gettóellenes Bizottság megakadályozta, hogy roma embereket szegregált körülmények közé költöztessenek a belső városrész átalakítása miatt. A szervezet és segítői feltérképezték a tervezett kilakoltatás körülményeit, és mozgósították a médiát. A Városi Tanács végül a roma aktivisták és tanácsadóik részvételével elindította a többlépcsős lakáscserék rendszerét. A szerveződés motorja Horváth Aladár polgárjogi aktivista volt.

“Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”

A Phralipe a román külképviselet előtt tüntetett. A marosvásárhelyi kisebbségi jogokat követelő magyar tüntetőket a helyi cigány közösség védte meg a román ellentüntetők támadásától márciusban, mire a hatóságok május 11-ig kizárólag cigány embereket vontak felelősségre és ítéltek börtönbüntetésre. Az etnikai zavargás március 16-21. között történt, később magyar nemzetiségűeket is elítéltek.

Roma szervezetek tüntetnek az MTV tudósítása miatt

Tüntetést szervezett a Magyar Televízió előtt a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége. Kritizálták a Híradó egyik közelmúltbeli tudósítását, miszerint a cigányság saját ügyében képtelen egyezségre jutni. Petíciót adtak át az MTV elnökének, amelyben hetente egyszer adásidőt követelnek a 800 ezres magyar cigányságnak.

Hajléktalansága miatt éhségsztrájkol egy roma férfi Egerben

Az egri Dobó tér szabadtéri színpadán folytatott éhségsztrájkot Sárközi Zoltán cigány költő. Kiállítást is rögtönzött, ahol megjelent versei olvashatók. Korábban fogvatartott volt, emiatt hajléktalan lett. Négy éve beadta szükséglakás-igénylését az egri városi tanácshoz, de megoldás nem történt. A váci büntetés-végrehajtási intézetben a szigorított őrizet ellen küzdő elítéltek egyik vezetője volt.