A forgalom miatt tiltakoznak Ócsa lakói

Az ócsai lakosok félpályás útlezárással tiltakoztak a teherautó-forgalom növekedése miatt a falu több pontján. A többtíz tonnás járművek miatt nagy a por és a zajterhelés, ezért a lakosok összegyűjtöttek 220 aláírást is. A petícióval azt akarták elérni, hogy a helyi önkormányzat tiltsa ki a településről a tíz tonnánál nehezebb járműveket és épüljön elkerülőút a teherautók […]

Zöld szervezetek tiltakoznak a kormány költségvetési politikája ellen

22 zöld szervezet demonstrált a Miniszterelnöki Hivatal előtt annak érdekében, hogy a következő évtől a kormány környezetbarát szemlélettel módosítsa a költségvetésről szóló javaslatot. A tiltakozók petíciót nyújtottak át Medgyessy Péter miniszterelnöknek címezve, amelyben intézkedéseket követeltek a környezetrombolás megakadályozása érdekében és több forrást akartak a természetvédelemre is.

Lakópark építése ellen tüntetnek a pomáziak

Felvonulással, petícióval és a természetrombolás emlékművének leleplezésével tiltakoztak Pomázon civil szervezetek amiatt, mert a település 50 hektár szántót és rétet akart lakóparkká változtatni. A szervezetek figyelmeztettek, hogy a szabályozatlan agglomerációba vándorlás növelni fogja a légszennyezést és közlekedési anomáliákat fog okozni. A többek között civileket és cégeket tömörítő Országos Környezetvédelmi Tanács környezeti és gazdasági hatástanulmány készítését […]

Környezetvédő szervezetek tüntetnek Biatorbágyon

Környezetvédő szervezetek tüntettek Biatorbágy határában amiatt, mert a Belden-Duna Kábelgyár új üzemet akart építeni a község határában. A 150 tüntető úgy vélte, az üzem folyamatosan nagy mennyiségű káros gázt bocsátana a levegőbe, és kérték az önkormányzatot, ne adjon rá építési engedélyt. A parlamenti környezetvédelmi bizottság alelnöke környezeti hatástanulmány elkészítését kezdeményezte az ügyben.

Alkotmánybírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport a gázolaj jövedéki adója miatt

A Levegő Munkacsoport szerint sérti az egészséges környezethez való alkotmányos jogot, hogy a gázolaj jövedéki adóját alacsonyan tartják. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak, kérve, hogy az egyenlőbb teherelosztás és a környezetvédelem érdekében a kormány az eredeti terveknek megfelelően emelje meg a gázolaj jövedéki adóját.

A debreceniek benzinkút építése ellen tiltakoznak

A Böszörményi út környékén élők petíciót nyújtottak át a debreceni önkormányzatnak, tiltakozásul az OMV tervezett benzinkútépítése ellen. A lakók 1998 óta sikeresen akadályozták meg a benzinkút építését, attól tartottak ugyanis, hogy a zöldterület beépítése miatt romlani fognak a lakókörülményeik. A Legfelsőbb Bíróság azonban 2002 februárjában, tehát a petíciót öt hónappal megelőzően jóváhagyta az építkezést, ezért […]

Pest megyei falvak lakói a növekvő kamionforgalom ellen tiltakoznak

Zsámbék, Tinnye, Tök, Perbál és Piliscsaba lakosai félpályás útlezárással tiltakoztak napokon keresztül a falvakon áthaladó nagy mennyiségű kamionforgalom ellen. A tiltakozók azt akarták elérni, hogy ne engedjék át a falvakon a 7,5 tonnánál nehezebb autókat. A lakosok kérték, az illetékesek gyorsítsák föl a falvakat megkerülő M0-ás körgyűrű építését és vonják be őket a forgalmi változásokkal […]

Zalai települések a magyar-szlovén határátkelőhely forgalma miatt tiltakoznak

A Rédics és Lenti településen élők útlezárásokkal tiltakoztak amiatt, mert a kormány nem tárgyalt az önkormányzatokkal a magyar-szlovén határ megnövekvő teherforgalmából adódó problémákról. A helyiek egy elkerülő út és egy modern kamionterminál megépítésében látták a probléma megoldását. Felmerült még megoldásként, hogy az önkormányzatok számára lehetőséget kell biztosítani a teherautókra vonatkozó helyi kommunális adó kivetésére.

Az M0-ás körgyűrű építése miatt tiltakoznak XVII. kerületi lakosok

A Budapest XVII. kerületi Rámegy Egyesület tiltakozó ívet adott át az önkormányzatnak annak érdekében, hogy az M0-ás nyomvonalát vezessék Budapesten kívülre. A környezeti hatástanulmány lakossági vitáján több környezetvédelmi aggály is felmerült, főleg a növekvő forgalom kapcsán. Az egyesület 3500 aláírást gyűjtött össze az ügy érdekében.

A hangos repülőgépek ellen tiltakoznak Rákoshegyen

A rákoshegyi lakosok 1100 tiltakozólevelet küldtek Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternek és a Ferihegyi reptér vezérigazgatójának. Azt követelték, hogy a reptér hagyjon fel a II-es kifutópálya használatával, mert az az előírtnál közelebb helyezkedik el a lakóházakhoz, így elviselhetetlen zajt generál. Az önkormányzat pert indított a Polgári Légiközlekedési Hatóság ellen szabálytalan légtérhasználat miatt.

Megszakítás