Az adósság eltörléséért demonstrálnak a becsődölt vállalkozások

A biogiliszta és biohumusz-vállalkozások 200 kárvallottja tartott néma tüntetést a Kossuth téren, és az adósságok eltörlését követelték. Két évvel korábban ülősztrájk történt az ügyben, most kollektív éhségsztrájkot is beígértek. Több mint 5000 ember adósodott el az eladhatatlanná vált biogiliszta és biohumusz üzletben. Az eladósodás miatt eddig 17 öngyilkosság történt. Március 28-án egy pár éhségsztrájkolt fél […]

Tiltakozás a paksi atomerőmű beruházásával szemben

500-an tüntettek Pakson a helyi Szarkofág Nélküli Jövőért Egyesület szervezésében a városháza előtt, hogy tiltakozzanak az atomerőmű kiégett fűtőelem-tárolójának megépítése ellen. A demonstrációt egy lakossági gyűlés előzte meg. Többen javasolták, hogy a létesítmény megépítésével kapcsolatban kezdeményezzenek népszavazást. A rendezvényen egy, a helyi választásokon induló jelölt is felszólalt.

Föld napi országos akciók

A Föld Napja alkalmából több városban tiltakozó akciókat tartottak. Többek között Budapesten a Levegő Munkacsoport szervezésében lezárták a Kós Károly sétányt, Zalaegerszegen pedig kerékpáros demonstráció volt.

Veszélyes hulladék miatt tiltakoznak Kazincbarcikán

Kazincbarcika több száz polgára tüntetett a polgármesteri hivatal előtt, és követelte, hogy szállítsák el a település szeméttelepéről az ott szabálytalanul elhelyezett csaknem 450 tonna azbeszt csiszolati port. A veszélyes hulladékot az Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Kft. rakta le. A felügyelőség, az előírásoktól eltérően, az engedély kiadása előtt nem kérte ki az illetékes tisztiorvosi hivatal hozzájárulását.

A brazil őserdőket védők előtt tisztelegnek az emberi jogok világnapján

Brazília budapesti nagykövetsége előtt tiltakoztak a hazai környezetvédők. Az Amazonas őserdeinek védelmében azok emléke előtt tisztelegtek, akik a Föld élővilágát fenyegető erdőirtás ellen küzdve áldozták életüket. A globális felmelegedés veszélyére figyelmeztetve azt is mondták, hogy nem csak Dél-Amerikában, hanem Magyarországon is veszélybe kerültek az erdők.

Blokáddal akadályozzák a forgalmat a Bocskai úton a levegőszennyezés miatt

A Levegő Munkacsoport és a felhívásukra csatlakozó környezetvédők rendőrségi engedély nélkül tartották meg demonstrációjukat Budapesten a Bocskai út és a Nagyszőlős utca sarkán. A hihetetlen mértékű autó- és kamionforgalom miatt a legszennyezettebb területek egyike a Bocskai út. A 200 fősre duzzadt tömeg csigalassúsággal araszolgatott oda-vissza a zebrákon, és így vonta blokád alá az utat.

Sikeres népszavazás a lábatlani hulladékégető ellen

Lábatlan lakossága elsöprő többséggel helyi népszavazáson utasította el, hogy a helyi cementgyár kemencéiben veszélyes ipari hulladékokat égessenek. 1988-ban, 1991-ben és 1992-ben is voltak tiltakozások az ügyben. A gyár megkapta az engedélyt a környezetvédelmi főfelügyelőségtől a hulladékégetésre. A népszavazás után a lakosság, ha kell, bírósági úton is rá akarja szorítani a hatóságot engedélyének visszavonására.

Megvédik a Hamzsabégi úti fákat

XI. kerületi lakosok 700 tiltakozó aláírást juttattak el a területi önkormányzati képviselőjüknek, hogy a Lágymányosi híd építése során védjék meg a Hamzsabégi út parkosított szakaszát. Az önkormányzat az aláírásokra tekintettel megváltoztatta döntését, és nem építette be a parkot. A lágymányosi hidat 1995-ben nyitották meg.

Tiltakozás két idős fa kivágása ellen

Őrző-védő demonstrációt tartott a Nyugati pályaudvar parkolójában a Városvédő Budapesti Polgári Szervezet Ökoföld Csoportja és a Terézvárosi Nyugdíjas Érdekképviseleti Egyesület. A demonstráció célja az volt, hogy megakadályozzák a parkoló területén található két, mintegy 70 éves fa kivágását. A zöldek sérelmezték, hogy a területről szóló döntésbe a lakosságot nem vonták be.

A XV. kerület légszennyezésének csökkentése érdekében akcióznak

Tiltakozó akciókat és aláírásgyűjtést szervezett a XV. kerületi Polgári Érdekvédelmi Egyesület, hogy füstgázmosó felszerelésével korszerűsítsék a meglévő hulladékhasznosító művet és a beruházás második üteme, valamint a tervezett BKV-buszgarázs ne a kerületben valósuljon meg. Eddig 1600 tiltakozó-aláírást gyűjtöttek, amelyhez a szomszédos IV. kerület lakói is csatlakozhatnak.