Az adósság eltörléséért demonstrálnak a becsődölt vállalkozások

A biogiliszta és biohumusz-vállalkozások 200 kárvallottja tartott néma tüntetést a Kossuth téren, és az adósságok eltörlését követelték. Két évvel korábban ülősztrájk történt az ügyben, most kollektív éhségsztrájkot is beígértek. Több mint 5000 ember adósodott el az eladhatatlanná vált biogiliszta és biohumusz üzletben. Az eladósodás miatt eddig 17 öngyilkosság történt. Március 28-án egy pár éhségsztrájkolt fél […]

Tiltakozás a paksi atomerőmű beruházásával szemben

500-an tüntettek Pakson a helyi Szarkofág Nélküli Jövőért Egyesület szervezésében a városháza előtt, hogy tiltakozzanak az atomerőmű kiégett fűtőelem-tárolójának megépítése ellen. A demonstrációt egy lakossági gyűlés előzte meg. Többen javasolták, hogy a létesítmény megépítésével kapcsolatban kezdeményezzenek népszavazást. A rendezvényen egy, a helyi választásokon induló jelölt is felszólalt.

Föld napi országos akciók

A Föld Napja alkalmából több városban tiltakozó akciókat tartottak. Többek között Budapesten a Levegő Munkacsoport szervezésében lezárták a Kós Károly sétányt, Zalaegerszegen pedig kerékpáros demonstráció volt.

Veszélyes hulladék miatt tiltakoznak Kazincbarcikán

Kazincbarcika több száz polgára tüntetett a polgármesteri hivatal előtt, és követelte, hogy szállítsák el a település szeméttelepéről az ott szabálytalanul elhelyezett csaknem 450 tonna azbeszt csiszolati port. A veszélyes hulladékot az Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Kft. rakta le. A felügyelőség, az előírásoktól eltérően, az engedély kiadása előtt nem kérte ki az illetékes tisztiorvosi hivatal hozzájárulását.

A brazil őserdőket védők előtt tisztelegnek az emberi jogok világnapján

Brazília budapesti nagykövetsége előtt tiltakoztak a hazai környezetvédők. Az Amazonas őserdeinek védelmében azok emléke előtt tisztelegtek, akik a Föld élővilágát fenyegető erdőirtás ellen küzdve áldozták életüket. A globális felmelegedés veszélyére figyelmeztetve azt is mondták, hogy nem csak Dél-Amerikában, hanem Magyarországon is veszélybe kerültek az erdők.

Aláírásgyűjtés egy szemétbánya ellen

Aláírásgyűjtés kezdődött a XVII. kerületi Naplás úti szemétbányák üzemeltetése miatt. A lakosság követelte, hogy vizsgálják meg évekre visszamenőleg, hogy szabályszerűen történt-e a hulladék tárolása. Azt akarták, hogy ne csak a levegő, de a talajvíz szennyezettségét is mérjék, és végezzenek felméréseket a lakosság egészségügyi állapotára vonatkozólag.

Mini-blokád a Föld Napján Budapesten a levegőszennyezés ellen

A Föld napja tiszteletére a Kós Károly sétányon a levegőszennyezés ellen demonstráltak azzal, hogy néhány percig fel-alá sétáltak a zebrán és feltartóztatták az autókat. A Városligetben felállított panaszfalon több száz általános iskolás követelt tiszta levegőt, egészségre ártalmatlan környezetet. Több településen voltak felvonulások az országban, Miskolcon például kerékpárosok tüntettek.

Demonstráció a Felsőtárkányi-tó élővilágáért

Demonstrációt szervezett a Heves Megyei Környezetvédők Szövetsége Felsőtárkányban. A demonstrációval a Felsőtárkányi-tó élővilágának, ökológiai egyensúlyának helyreállítását akarták elérni. A helyi lakosok jó vizű kútjaik elvesztésén túl attól is tartottak, hogy az eddig festői szépségű, hegyekkel övezett táj láppá, szemétdombbá változik.

Blokáddal akadályozzák a forgalmat a Bocskai úton a levegőszennyezés miatt

A Levegő Munkacsoport és a felhívásukra csatlakozó környezetvédők rendőrségi engedély nélkül tartották meg demonstrációjukat Budapesten a Bocskai út és a Nagyszőlős utca sarkán. A hihetetlen mértékű autó- és kamionforgalom miatt a legszennyezettebb területek egyike a Bocskai út. A 200 fősre duzzadt tömeg csigalassúsággal araszolgatott oda-vissza a zebrákon, és így vonta blokád alá az utat.

Sikeres népszavazás a lábatlani hulladékégető ellen

Lábatlan lakossága elsöprő többséggel helyi népszavazáson utasította el, hogy a helyi cementgyár kemencéiben veszélyes ipari hulladékokat égessenek. 1988-ban, 1991-ben és 1992-ben is voltak tiltakozások az ügyben. A gyár megkapta az engedélyt a környezetvédelmi főfelügyelőségtől a hulladékégetésre. A népszavazás után a lakosság, ha kell, bírósági úton is rá akarja szorítani a hatóságot engedélyének visszavonására.